10. mart 2018.

 
 
Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda, Sala Amerikana
09. mart 2018.

 
  Duga karijera grupe Električni orgazam i njenog frontmena Srđana Gojkovića Gilleta sadrži obilje muzičkog materijala. Pošto su u ovom periodu članovi El. Org-a na odmoru Gile je odlučio da odsvira seriju koncerata sa bendom Magic Bush, sa kojim je prvi put nastupio prošle jeseni na koncertu Eve Braun u DOB-u.



Sastav Magic Bush, koji čine gitaristi Damjan Dašić i Marko Ćalić, bubnjar Vladimir Jevtić i basista Ivan Stanković, uz pridruženog klavijaturistu Darka Grujića, nastao je na osnovama Beatles tribjut benda The Bestbeat. Već su objavili jedan album a drugi je u pripremi. Gore navedeni muzički susret u Domu omladine ovog benda i lidera grupe El. Org-a, inspirisao je Gileta da zajednjički održe nekoliko koncertata pod nazivom "Retko svirane pesme".



U pitanju su kompozicije Električnog Orgazma i iz Giletove solo karijere koje koje do sada nisu izvodjene ili su retko svirane. Odabrane su i pesme snimljene za filmove "Crni bombarder" i "Kako je propao rokenrol", serije "Pozorište u kući", sa Giletovih solo albuma kao i albuma rađenih sa Vladom Divljanom ("Rokenrol za decu", "Lutka koja kaže ne" i rad sa Old Stars Bendom).



Na bini su se prvi pojavili kantautor Nikola Nešković i Izneverena očekivanja (pseudonim Ivana Čkonjevića). Osim svojih numera odsvirali su obradu pesme "Brazde" grupe Veliki prezir. Svoju efektnu akustičnu svirku završili su osvrtom na današnji trenutak u društvu i pesmom "Okean", koju su posvetili nedavno preminuloj prijateljici, još jednoj žrtvi nasilja u porodici.



Posle koncerata u Novom Sadu i Pančevu, na sceni Sale Amerikane su se pojavili dobro raspoloženi, Gile & Magic Bush, i od prve pesme oduševili publiku. Počeli su sa numerama "Metadonska terapija" i "Spavaj anđele moj" preko "Ona je", "Pruža" i "Pobuna" do "O čemu ona sanja" i "Kakav ste to svet".



Magic Bush su bili obučeni u njihove tradicionalne crne košulje sa belim kravatama dok je Gile nastupio u beloj košulji i crnom prsluku. Crno bela kombinacija je davala ipak čitav spektar zvukova i boja tokom nastupa. Pored pesama sa "A Um Bum" , "Zašto da ne", "Vlada Gile Piko i Švaba" i "Eto vidiš da može" (dakle svirali su pesme iz perioda od 1988. do 2002. godine) bile su tu i "Ti", "Kažu da te vratim mami" i prvi put (po Giletovom priznanju) na koncertu izvedena "Prljava mala devojčica".



Kako se koncert zahuktavao došle su na red i pesme za filmove i TV serije.
Iz "Crnog Bombardera" su izvedene "Hajde reci mjau" i odlično prihvaćene "Hodam kao zombi" i "Svečane bele košulje". Tu je bila i "Svet je samo barka koja plovi" (iz TV serije Pozorište u kući) i "Hajde hajde devojko" iz filma "Kako je propao rokenrol".



Za sam kraj izvedena je kolaboracija Gileta i Vlade "Odvedi me", kao zaista emotivni vrhunac koncerta. Na bis je izvedena nežna uspavanka našeg detinjstva "Spavajmo sanjajmo" Ljubivoja Ršumovića ali i prepev pesme Michela Polnareffa "Lutka koja kaže ne" i maestralna "Ja ne postojim".



Odlična i zapaljiva svirka Magic Bush i efektno pevanje i scenski nastup Giletov bili su poslastica za publiku. U novoj ulozi, oslobođen uloge gitariste, Gile je vladao scenom. Uživali smo u svih 26 izvedenih pesama i 100 minuta koji su prošli u trenu. Rokenrol je, hvala bogu, još uvek živ!



tekst - slobodan vlaketić / nebojša mićković
foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti



XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Prvi deo




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo




Beth Hart
11.11.2017
Hala sportova
Novi Beograd




The Residents
Dom omladine Beograda
20.11.2017.




Dingospo Dali
Klub Doma omladine Beograd
30.11.2017.




Čuka Fest
KC Čukarica, Beograd
30.11. - 03.12.2017.




Kristali
Dom omladine Beograda
15.12.2017.




Lačni Franz
Dom omladine Beograda
22. 12. 2017.




On Tour
Dom kulture Studentski grad
19.02.2018.




Kraftwerk
Štark Arena, Novi Beograd
24.02.2018.